Keuzeonderdelen


Post voor Mevrouw Bromley: Nieuwe cover en achterflap

Mijn nieuwe cover voor het boek ‘Post voor Mevrouw Bromley’ bestaat uit een belangrijk motief uit het boek, namelijk het auteurschap.

Het boek staat voor het eerste deel van het werk dat zich op het thuisfront afspeelt. Hier komen boeken veelvuldig aan bod. Al van kinds af aan komt John in aanraking met boeken. Johns vader is een verzamelaar en bezit een grote bibliotheek met met leder omlijste boeken ter herinnering aan zijn overleden vrouw.  John studeert Engelse literatuur aan de universiteit in Londen. Daar komt hij in contact met William, een student Duitse letterkunde die hem het boek ‘Het lijden van de jonge Werther’ overhandigt. Zelf geeft hij ook ‘Het jungleboek’ als cadeau ter gelegenheid van Mary’s verjaardag.

Wanneer John in het tweede deel naar het westfront vertrekt, blijven de boeken een belangrijke rol spelen. Hij neemt het boek van Keats, dat talrijke liefdesbrieven bevat, overal met zich mee. Het is zijn houvast in de gruwelijke oorlogstijden. Het is daarbij een van de weinige boeken die hij na de dood van zijn vader bijhoudt omdat het van grote emotionele waarde is. Zijn moeder had er aantekeningen voor zijn vader in achtergelaten. Toch heb ik voor het tweede deel gekozen voor een afbeelding van een stapel brieven. John schreef vele brieven gedurende zijn legerdienst, zowel naar Mevrouw Bromley als naar andere kennissen. Wanneer John bevorderd wordt tot korporaal, wordt hij verantwoordelijk voor het ophalen en uitdelen van de post bij de soldaten. In de Eerste Wereldoorlog zijn brieven immers een belangrijk communicatiemiddel. Op die manier houdt John contact met zijn dierbaren in zijn vaderland.

De afbeeldingen worden door prikkeldraad van elkaar gescheiden. Dit symboliseert de scheiding van het thuisfront en het westfront. Prikkeldraad wordt gekenmerkt door een pijnlijk en prikkelend gevoel. Het verwijst naar de oorlog en de traumatische gevolgen hiervan. Het kan ook letterlijk geïnterpreteerd worden als een materiaal dat in de loopgraven veel gebruikt werd om vijanden weg te houden.

De titel en de auteur staan in een speciaal lettertype. Het lijkt handgeschreven te zijn. Dit heb ik bewust gekozen om de link met het auteurschap duidelijk te maken. ‘Mevrouw Bromley’ heb ik afgekort tot ‘Mevr Bromley’ omdat deze afkorting bij een aanspreking in een brief gebruikt wordt.

 

Achterflaptekst:


De Eerste Wereldoorlog is in vele West-Europese landen uitgevochten. Engeland roept vrijwilligers op om aan het front te gaan vechten. John Patterson, een 18- jarige jongeman, weigert zich aan te melden voor het Engelse leger. Hij wil zich focussen op zijn studies aan de Londense universiteit. Aan de universiteit leert hij William kennen, een jongen met een heel uitgesproken mening over de oorlog die een grote indruk bij John nalaat. Daarbij neemt de druk op dienstweigeraars in de hoofdstad toe. John komt voor moeilijke beslissingen te staan die de rest van zijn leven zullen beïnvloeden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten